Restschuld eigen woning wordt duurder

Een restschuld bij verkoop van een eigen woning na 2017 wordt waarschijnlijk duurder. De rente over een eventuele restschuld is dan niet langer aftrekbaar.


Restschuldregeling
De restschuldregeling is in 2012 ingevoerd om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. Blijft bij verkoop van een eigen woning uiterlijk op 31 december 2017 een restschuld over, dan is de rente over die restschuld nog 15 jaar na verkoop aftrekbaar. De staatssecretaris wil de restschuldregeling niet verlengen voor verkopen na 2017. Het aantal verkooptransacties is gestegen. De huizenprijzen stijgen, waardoor het aantal onderwater-hypotheken daalt. Bovendien neemt dat aantal ook af door andere woningmaatregelen, zoals sinds 2013 de aflossingseis voor nieuwe eigenwoningschulden. Verkoopt u uw eigen woning na 2017 en blijft een restschuld over, dan hoort de schuld in box 3. De rente zelf is dan niet meer aftrekbaar, waardoor de schuld per saldo duurder wordt. Misschien heeft u andere middelen om de restschuld af te lossen, zoals een schenking. Onder voorwaarden is een belastingvrije schenking mogelijk voor de aflossing van een restschuld na verkoop van een eigen woning. 

Woning staat 'onder water'
Staat uw eigen woning ‘onder water’, maar heeft u geen verkoopplannen? Dan is de rente op de eigenwoningschuld gewoon aftrekbaar, ook als de waarde van de woning na de aankoop is gedaald tot onder de eigenwoningschuld.